Румяна Бъчварова се срещна със сръбския си колега Небойша Стефанович

България и Сърбия ще търсят общи решения, за да се спре балканският път на бежанците. 

По темата

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и сръбският й колега Небойша Стефанович провериха как работят граничните служби на пункта калотина. 
 
Двамата министри изразиха едно мнение – че охраната на българо-сръбската граница на практика е охрана на европейската граница. Никоя страна не може да се справи сама с миграционната вълна, каза Бъчварова. От българска страна са задържани от началото на годината 5600 мигранти, опитали нелегално да пресекат границата със Сърбия. Една четвърт от тях са правили втори опит за пресичане на браздата.
 
"Тези мигранти не са се появили от нищото в България или Сърбия", посочи Стефанович.
 
Той подчерта необходимостта от борба срещу трафикантите и каза, че в Сърбия има арестувани 2000 души за такова престъпно деяние. След това министър Стефанович предложи подкрепа за охрана на южната граница на България. Предложението още официално не е разглеждано. Престои това да бъде направено.
 
Бъчварова каза, че досега България е поискала от Фронтекст агенцията да изпрати 200 служители, което предстои да стане. Те ще бъдат разположени на българо-турската граница. Бъчварова допълни, че споразумението с Турция за реадмисия на нелегално влезлите мигранти в България не се спазва, уточнява БГНЕС.
 
Двамата министри изразиха намерение за активизиране на съвместните патрули по общата ни граница за пресичане на миграционния поток. 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си