Те ще помогнат на българските МиГ-29 за усилване на охраната на въздушното пространство

Четири американски самолета, които ще пазят небето над България, пристигнаха в авиобаза Граф Игнатиево, съобщиха от Министерството на отбраната.

По темата

Самолетите са от състава на 194-та ескадрила на Националната гвардия на САЩ. Между 9-ти и 16-ти септември те ще помогнат на българските МиГ-29 за усилване на охраната на въздушното пространство.

При изпълнение на съвместни задачи българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно, се казва още в съобщението на Ведомството.

Съвместните мисии по охрана на въздушното пространство на страната ни ще се извършват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана. Решения за гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа бяха взети от държавните и правителствени ръководители на страните-членки на срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. Едно от тези решения е усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от Източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип.