Инцидентът е станал около 10.40 часа тази сутрин

Двама млади мъже загинаха при опит да кацнат с малък, двуместен самолет между Долна Баня и Костенец. Загиналите са на 28 и 21 години и са братовчеди. Самолетът е пилотиран от по-младото момче, което е имало правоспособност.  Сигналът за инцидента е подаден в 10.40 часа тази сутрин.

По темата

Двете момчета наели двуместния самолет за любителска обиколка. Разполагали са с летателен план. При опит да кацнат обаче, пилотът, поне според първоначалната версия, е допуснал грешка.

„Първоначалната информация, с която разполагаме е, че при заход самолетът е закачил далекопровод за високо напрежение, паднал е и се е запалил. Загинали са двамата, които са били в самолета” , заяви за NOVA транспортният министър Ивайло Московски.

Машината е паднала от около 15 метра височина, но ударът е бил фатален и мъжете са загинали на място. В следствие на удара, е разлято голямо количество бензин.

„Самият летателен апарат е с изрядни документи, а пилотът е с редовен лиценз за правоспособност да извършва полети с такава машина. Освен 50-те часа, които са задължителни за курса за правоспособност, той има още над 40 часа във въздуха. Смятаме, че той е имал достатъчно опит. Вероятно става за техническа грешка, но разследването ще покаже дали е точно това ”, обясни транспортният министър. 

Районът на инцидента е отцепен от жандармерия, а на място са изпратени и служители на Министерството на транспорта, които ще разследват причините за трагедията. Екип от следователи на Националната следствена служба също участва в огледа на мястото на катастрофата.