"Искам да мога да платя на някого да се грижи 6 часа за дъщеря ми, за да работя", казва Валентина Христова

„Аз не искам да ни принизяват до някакви просяци, които са застанали и чакат някой да им даде пари, както вчера ни предложиха. Тези деца са с увреждания, но растат. Много от децата са физически здрави. Но хората с увреждания не са само деца между 15 и 18 години с над 90% увреждане. Ние не сме просаци. Не просим някаква сума”, заяви в студиото на "Здравей, България" Валентина Христова, майка на дете с увреждания.

По темата

Изказването ѝ бе по повод третия национален протест на майките на деца с увреждания. Те ще се съберат пред Народното събрание, а исканията им са някой да ги чуе. Защото по думите им хората с увреждания в България продължават да съществуват по възможно най-жалкия начин, а държавата продължава да неглижира техните нужди и права. Припомнямe, че при предходното недоволство служител на Социалното министерство ги нарече "кухи лейки", което предизвика огромен скандал и напрежение. Служителят беше уволнен.

А какво е решението на проблема?

„Първо трябва да се започне от ТЕЛК-овите комисии. Искам да съм спокойна, че ако аз искам да работя, защото имам професия, искам да имам възможност да платя на някого, който да се грижи 6 часа на ден за нея”, добави Валентина Христова.

Припомняме, че във вторник на заседание на Министерския съвет бе приет нов модел за подпомагане на децата с увреждания. Семействата на деца с над 90 на сто увреждания ще получават по 930 лева месечно. Родителите сами ще решават дали да наемат личен асистент, или да се грижат за децата си вкъщи. 

Сумата за увреждания от 71 до 89,99% е 450 лева, а 350 лева ще получават децата с увреждане между 50% и 70,99%. 

Мерките ще струват на държавата 160 млн. лева, които ще бъдат предвидени в бюджета на Социалното министерство за догодина. У нас в момента има около 26 000 деца с увреждания. В сряда родители и близки излизат на протест в защита на правата им.