С г-н Манушев ще отстояваме националния интерес на България, добави тя

Ще бъда гарант на Българската конституция, с г-н Манушев ще отстояваме националния интерес на България .Това каза кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева в НДК.

По темата

„Благодаря за доверието. Наистина много благодаря. Аз бързам да кажа-нямам илюзии, и в живота, и в политиката - доверие се дава от приятели, от съмишленици, но доверието се отстоява и защитава. Днес аз и г-н Манушев получаваме доверието на най-голямата, най-силната политическа партия, партията, която пое отговорността за съдбата на България в днешния сложен свят. Тук искам да бъде г-н Борисов, пределно ясна, аз днес съм заредена с политическата ни енергия за стабилност и сигурност, уверена, убедена, че до момента нашата партия работеше за всички български граждани,за цялото гражданско общество и това ми дава цялото основание днес да поискам доверието и на онези, които са ме подкрепяли до момента извън нашата партия – на всички граждани“, заяви Цецка Цачева.

По думите й президентът на републиката олицетворява единството на нацията. „В отношенията с гражданите и юридическите лица, във функционирането и взаимодействието на конституционните органи в международната политика. Вече се каза, че трябва да си изберем дали на битка или на състезание тръгваме. Аз не тръгвам на битка,аз тръгвам на състезание, в което ще победи избраният от българския народ, избраната кандидатпрезидентска двойка от българските граждани и защото всички ние заедно работихме в последните години в интерес на българските граждани ще продължим да работим в интерес на българските граждани, аз вярвам, че победата ще бъде наша“, заяви Цачева.

Тя беше категорична,че ще се отнася с уважение към всички участници в това състезание. „Надявам се на състезание на идеи за България. Аз ще дам всичко от себе си, от другите ще взема най-доброто“, заяви Цачева и посочи, че тръгва с научените уроци и опита от българския парламент, на който има честта за втори път да бъде председател. „Знам какво е баланс, знам какво е отговорност. Мога да постигам съгласие, мога да туширам конфликти,мога да взимам решения“, заяви тя и посочи, че няма да отваря пропаст, а ще гради мостове.

„Ще бъда гарант на Българската конституция, ще отстояваме националният интерес на България, но приятели освен политик, аз съм още юрист, адвокат и майка. Знам какво е да разчитат на теб, знам какво е да защитаваш, какво е да подкрепяш“, посочи Цачева и заяви,че вярва, че Съединението прави силата. „В Съединието е идеята за единението“, добави Цачева. 

Коя е Цецка Цачева?

Цецка Цачева Данговска е родена на 24 май 1958 в с. Драгана. Български юрист и политик от ГЕРБ, първата жена председател на българския парламент. Тя е избрана за председател на 41-то Народно събрание (14 юли 2009 до 14 март 2013) и 43-то Народно събрание (от 27 октомври 2014). Владее свободно немски и руски език.

На изборите за местни органи на властта през 2007 г. е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, остава трета. Избрана е за общински съветник на партия "ГЕРБ" в Плевен. Същевременно е и общински ръководител на партия ГЕРБ за Плевен. Преди да бъде избрана за общински съветник, е 7 години и половина е консултант на общинаПлевен, като приключва работата си за общината след шумен конфликт с кметаНайден Зеленогорски. През юни 2008 г. Зеленогорски подава сигнал срещу Цачева до Адвокатската колегия в Плевен. Мотивите са, че Цачева е действала срещу интересите на Община Плевен, като докато е оказвала правна помощ на местната администрация, тя е давала съвети и на насрещните страни по същите дела.

На парламентарните избори през 2009 г. е водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на ГЕРБ за 15-ти многомандатен избирателен район в Плевен. Печели мажоритарния вот с убедителна преднина пред бившия министър на вътрешните работи и ключова фигура на БСП - Румен Петков.

Избрана е за председател на 41-то Народно събрание на Република България на 14 юли 2009 г. с 227 гласа „за“ и трима „въздържали се“, с което става първата жена председател на Народното събрание в цялата история на България.

На 27 октомври 2014 г. е избрана за председател на 43-то Народно събрание на Република България с 219 гласа „за“, 12 гласа „против“ и 1 „въздържал се“.

Гледайте първото интервю с Цецка Цачева след обявяването на номинацията ѝ тази неделя в предаването „Комбина” по NOVA.