СТРОИТЕЛНИ СТАНДАРТИ: След 1987 г. у нас действат строги антиземетръсни норми

Към трусовете в Италия, но с български отзвук. Могат ли сградите у нас да издържат на такова земетресение, каквото разлюла Апенините вчера? България се слави с един от най-строгите земетръсни правилници в Европа, категорични са специалистите.

Годината е 1986-та. Стражица е разлюляна от едно от най-катастрофалните земетресения у нас - 5,7 по Рихтер. За 60 секунди хиляди остават без домове. След земетресението в Стражица държавата въвежда специални норми за проектирането на сградите и съоръженията у нас. Така от 1987 г у нас действат строги строителни стандарти.

По темата

„От етапа на проектиране, идеята да изградим една сграда, през строежа, експлоатация. Имаме нормативи за целия неин жизнен цикъл”, обяснява Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Сградите, строени преди 1987 г. също имат степен на устойчивост. В София например жилищата са били осигурявани на 7-ма степен по скалата на "Медведев-Шпонхойер-Карник".

„Сградите, строени и преди 1987 г.  практиката доказва, че са контструктивно устойчиви! Сеизмично безопасни!”, обяснява Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

В монолитен блок от 70-те години срещаме Радослав. Инженер-конструктор с над 50-годишен стаж.

„Здрав е блокът, би издържал 7 и половина степен! Преди тази година са уязвими само блоковете, които са панелни - с панели и греди и затова се вземат сега мерки”, обяснява инженер-конструкторът Радослав Бисков.

„Сградите, строени началото на миналия век не са осигурявани земетръсно. Но това не означава, че са с ниска земетръсна устойчивост”, обяснява проф. д-р Светослав Симеонов от Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

От 2012 г. действат още по-модерни и строги изисквания за антисеизмично строителство.

„Сега държат много. Почти максимална степен от 9. На новото строитрелство можем да се доверим, стига да е извършено съвестно”, на мнение е инженер-конструкторът Радослав Бисков.

Експертите са категорични - незаконното строителство е гаранция за огромни пропуски в сигурността ни.

„Няма проектиране, няма носещи елементи, вертикални за хоризонтални земетресения”, казва проф. д-р Светослав Симеонов от Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

А експерименти от типа "Направи си сам", могат да рискуват живота ни и без земетресения. Затова гарант за живота ни остава качеството и затегнатият контрол.