Членовете й са изнасяли бюлетините за преброяване извън нея

Изборен скандал разтърси Атина, след като стана ясно, че в най-голямата секция на площад „Карайскаки”, където хората чакаха по 3-4 часа, за да гласуват, членовете на секцията не са спазили закона и са изнесли бюлетините за преброяване извън нея. 

По темата

Членовете на секцията, след като напуснали самоволно помещението без разрешение на ЦИК и извън всякакви правила, са се преместили в друго помещение, където е продължило броенето и от там са започнали да пишат протоколи и да ги пращат към ЦИК. Информацията бе потвърдена от международния наблюдател в Гърция Петър Анастасов.

"Освен абсолютното нарушаване на закона, протоколите са предадени и без дата и час на подписване", каза Анастасов.

Припомняме, че в тази секция гласуваха най-много българи и изборният ден беше удължен, като при приключване останаха стотици отвън, които не успяха да гласуват. През целия ден имаше огромни опашки и оплаквания за мудния процес на работа там от чакащите избиратели.

От общо трите избирателни секции, тази в Атина е единствената, където води Румен Радев. Според информация в тази секция не е имало представител от ГЕРБ.

От ЦИК казаха, че не са сезирани официално за казуса до момента. Неуспешен остана опитът за връзка с българския дипломат, който бе секретар във въпросната секция.

Репортер: Бойка Атанасова