Те могат да поставят в риск публичните финанси за години напред, призна той

Бюджетът за догодина остава за обсъждане в парламента. Това каза за "Здравей, България" финансовият министър в оставка Владислав Горанов, като предупреди, че са възможни популистки упражнения с най-важния финансов закон.

По темата

"Бюджетът е на хората, само че едно правителство има право да каже за какво. Сега въпросът е дали едно правителство в оставка има право да каже как и за какво", заяви Горанов.

Същевременно той като изрази опасения, че между първо и второ гласуване на бюджета различни

партии могат да отправят популистки искания: "Могат да бъдат наложени такива неща, които да поставят в риск публичните финанси за години напред. Например - исканото от Патриотите увеличение на пенсиите, което ще струва 1,5 млрд. лева, и предложението на БСП за отпадане на плоския данък", коментира той. 

"Не ми се иска да си мисля, че ГЕРБ би залитнал към популизъм. Има такива настроения. Те не са здравословни", допълни Горанов. 

Изборната загуба на Цецка Цачева той коментира с думите: „Очевидно много сме сбъркали пред българския избирател. Нямам смислено обяснение. Няма на кого да се сърдим, освен на себе си. Имахме грешки в кампанията”. 

Относно източването на КТБ финансистът увери, че разследването било в напреднал етап: „Всичко, което трябваше да бъде направено, беше направено – промяна в законодателството, обжалване на сделки пред българския съд”. 

По думите на Горанов, ГЕРБ ще подкрепят референдума, който можело и да е спорен, но бил желанието на хората: "Референдумът, след като е спечелил толкова много, е безалтернативен!"

Той беше категоричен, че иска Борисов за премиер. Самият той обаче не държал да е финансов министър. Само искал стабилно управление.