Той самият твърди ,че е искал да запази трибагреника и затова го е свалил от пилона

Специализираният съд остави в ареста афганистанеца, който хвърли в огъня българския трикольор при масовите безредици в Харманли. 20-годишният Бахир Ярунал е регистриран у нас през октомври, поискал статут на бежанец, но получил отказ.

Самият той отрича да е хвърлял в огъня българското знаме. „Твърди, че е искал е да го съхрани, да го пази и да го даде на органите на полицията. Това е неговата защитна версия”, разказа прокурор Калин Близнаков.

Според държавното обвинение обаче афганистанецът е свалил знамето от пилона, хвърлил го е на земята, а след това – и в огъня. „Разпознат е от няколко полицейски служители”, обясни прокурор Калин Близнаков.  

Съдът смята, че са са събрани достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че именно той е подпалил знамето. Има и опасност той  да извърши ново престъпление и да се укрие. Афганистанецът вече веднъж е задържан при опит да премине по незаконен начин българо-сръбската граница.

По време на съдебното заседание стана ясно и че в обвиняемият няма никакви документи за самоличност.  Служебният защитник на афганистанеца адвокат Анета Донева обаче заяви, че той има постоянен адрес в София. Екип на NOVA отиде на този адрес. Съседи обаче твърдят, че там живеят две семейство, а бежанци – няма. На въпрос къде живее пък Ярунал заяви, че пребивава в Харманли. 

Ако афганистанецът бъде признат за виновен за поругаването на националният ни флаг, той може да лежи в затвора до 2 години. Заради това, че е хвърлял камъни по полицейски служители, Ярунал  е обвинен в хулиганство, заради което го грози по-сурово наказание.

По същото обвинение ще отговарят и 18 други мигранти за бунта в Харманли. Повечето от тях са афганистанци. Районната прокуратура в Харманли вече поиска всички те да останат за постоянно в ареста.

По темата

Обстановката в Харманли е спокойна. Медици вече влязоха в центъра и прегледаха първите бежанци. Според тях в лагера масови зарази няма.

На шестия ден от поставянето на центъра под ключ и на третия след бунтовете, лекарите вече преглеждат бежанците. А те се наредиха на опашка.

Въпреки опасенията след първите няколкостотин прегледани няма опасни зарази.

Според лекарите условията в центъра са достатъчно добри, за да няма бум на зарази.

Спешно се строи и оградата, която трябва да спре мигрантите да излизат навън. А след бунта и мерките хората в града са по-спокойни. Но не вярват, че опасност няма. Те продължават да настояват центърът да бъде закрит изцяло и посочват, че при струпване на много хора няма как да не се стигне до ексцесии.

Задържаните 400 мигранти по време на бунта вече са извозени към зенторове от закрит тип в Елхово и Бусманци.

По информация на NOVA, арестуваните за безредиците са в Елхово и щели да бъдат съдени по бързата процедура.

Тези от тях, които бъдат оправдани нямало да бъдат връщани тук - в Харманли. Щели да ги оставят в Елхово. Причината - да се сведат до минимум възможностите за ново напрежение-. А днес в Ямбол предстои

Митинг-концерт срещу бежанците. Организиран е от инициативен комитет от село Бояново. Местните хора протестират срещу идеята там да бъде изграден бежански център.Това не е първата им проява на недоволство срещу намеренията на управляващите.

Репортери: Димитър Иванов, Владислава Тричкова