За съдийските раздори след хвърлените оставки

„Откакто сме в мандат, щатът на Софийския районен съд се увеличи с 48 бройки за съдии, а щатът за служители е увеличен със 121 души. Преди това решение натовареността в Софийския районен съд е била 110 дела на човек, а сега се падат по 70 дела на човек”, обясни в студиото на „Здравей, България” Димитър Узунов, член на Висшия съдебен съвет. 

Ръководството на Софийския районен съд подаде оставка

По думите му заплатите на съдиите в Районния съд са увеличени с 10%, а това е с 5% повече отколкото на останалите служители. 

„Бившият министър на правосъдието Христо Иванов можеше да направи много. Когато той напусна поста си, остави кръгла нула на Екатерина Захариева, която пое щафетата след него”, коментира още Димитър Узунов, член на Висшия съдебен съвет. 

СЪДИЙСКИ БУНТ: Шефът на Софийския районен съд подаде оставка

Припомняме, че цялото ръководство на Софийския районен съд подаде оставка. Първи беше председателят на съда Методи Лалов, който обяви оттеглянето си още преди съдийския протест преди три дни. Оставки подадоха още петима магистрати. Всички те казват, че е техен морален и професионален дълг като част от неговия екип да се оттеглят от постовете си. Причина за вълната от оставки, както и за протеста на съдиите, е натовареността в Софийския районен съд и липсата на адекватни мерки за подобряване на ситуацията. 

Повече по темата гледайте във видеото.