Преговорите за Brexit не бива да подкопават мира в Северна Ирландия, заяви ирландският премиер

Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС не трябва да подкопават мира в Северна Ирландия, а между британската провинция и Република Ирландия не може да има физическа граница. Това заяви днес ирландският премиер Енда Кени, цитиран от Ройтерс и БТА. 

По темата

"Каквото и да се случи на преговорите за Брекзита, нищо не трябва да подкопава мира и стабилността в Северна Ирландия, за които беше нужно толкова много време да бъдат постигнати и за които ЕС изигра изключително важна роля", каза Кени в Берлин.

"Както ни показаха събитията в последно време, мирът и стабилността там си остават крехки", заяви той, преди да се срещне с германския канцлер Ангела Меркел. "За това от изключителна важност е да не се връща физическата граница."

"Тук става дума единствено и само за въпросите на мира и сигурността", каза Меркел за британското излизане от ЕС, като имаше предвид Северна Ирландия. Тя заяви, че членката на ЕС Република Ирландия "ще получи всички необходими грижи", за да й се помогне.

Германският канцлер каза, че оставащите 27 страни от съюза ще възприемат конструктивен подход в преговорите за напускането на Великобритания и ще защитават интересите си. "Но също така желаем да останем добри партньори", заяви Меркел.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

Редактор: