Целта е местните власти да се справят с престъпността

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да изпрати на местните власти в Чикаго помощ от федералното правителство във връзка с високото равнище на престъпност в града.

По темата

„Броят на престъпленията и убийствата в Чикаго е достигнал размерите на епидемия. Изпращам федерална помощ. 1714 случая на стрелба от началото на годината!”, написа Тръмп в Twitter.

Президентът и по-рано е заявявал, че смята за нетърпимо нивото на престъпността в някои от най-големите американски градове, включително и в Чикаго.

В реч пред двете камари на американския Конгрес през февруари той каза, че през миналата година в Чикаго „са стреляли по повече от 4000 души, а равнището на убийствата тази година е дори по-високо”.

Чикаго, смятан преди за столица на организираната престъпност в САЩ, през втората половина на миналия век се превърна в благоденстващ град, но напоследък криминогенната обстановка отново се усложни.

По данни на органите на реда, това се дължи на активизация на уличните банди и на разширяване на търговията с наркотици.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.