Какво кара близките им да се отричат от тях?

„Баща ми ме отритна още от раждането ми. Чичовците ми искаха да ме убият, а мъжете бягаха от мен”. Кристина Вагулу е албинос. А родината й Танзания е опасна за такива като нея.

В отделни райони на Великите африкански езера албиносите са масово избивани и изтезавани. Шамани изкупуват костите и органите им и правят от тях амулети, за които се смята, че притежават магическа сила. Вярва се също, че костите съдържат злато, посочва „Амнести Интернешънъл”. А според доклад на ООН албиносите в Малави са пред „тотално изчезване”.

Но по-зловещо е вярването, че сексът с жена албинос може да лекува СПИН. Което води до голям брой изнасилвания, и то от болни хора. Този факт е документиран от ООН още през 2013-а година, посочва Си Ен Ен.

ВИЖТЕ КАК ЖИВЕЯТ АЛБИНОСИТЕ В АФРИКА

Танзания заема първите места по процент на албиносите – 1 на 1500 души. Те живеят в непрекъснат ужас, а едно от малкото им спасения е остров Укереве в езерото Виктория. Наричат го още Острова на Албиностите, защото на него живее малка общност албиноси, съобщават "Франс прес". Засега те са 74 на брой. Някои от тях са намерили любовта именно на този остров.

Той ги спасява от жестоката съдба, която ги грози, ако останат по родните си места – там, където собствените им родители им спират достъпа до чиста вода и ги пъдят да се хранят навън като животни. На тях им се забранява дори да пеят - буквално. Не могат да се молят и в църквата. А на острова могат да пеят. И да се смеят на глас.

Редактор: Гергана Тенева 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.