Решението идва след смъртта на американски студент, задържан в Пхенян по време на туристическо посещение

Властите в САЩ потвърдиха, че планират да въведат забрана за американски граждани да пътуват до Северна Корея. Съобщението идва след смъртта на американски студент през юни, който беше задържан в Пхенян по време на туристическо посещение, предаде БГНЕС.

По темата

Говорителката на Държавния департамент Хийтър Нойерт заяви, че ограничението ще бъде официално обявено следващата седмица и ще влезе в сила след около месец.

По думите му забраната е въведена „заради съществуващите притеснения за сериозен риск от арести и дългосрочни задържания в рамките на севернокорейската правосъдна система“.

„Щом веднъж влезе в сила американските паспорти ще бъдат невалидни за пътуване през и в Северна Корея“, каза тя. "Тези, които искат разрешение за пътуване за „определени ограничени или хуманитарни цели“ ще могат да го правят, само след специално валидиране на личните им документи".

През юни 22-годишният студент Ото Уормбиър беше върнат в САЩ, след като седмици по-рано изпадна в кома, която според неговите родители е причинена от малтретирането му от севернокорейските власти. Той беше осъден от върховния съд на КНДР на 15 години затвор в трудова колония. Уормбиър беше обвинен в опит за „подкопаване на единството на корейския народ” след като в новогодишната нощ се промъкнал в служебно помещение за чуждестранни туристи в хотела си и свалил от стената политически плакат.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.