Проверяват се птицефермите в цялата страна

Един тон течен яйчен жълтък, заразен с фипронил, купен в Германия, беше открит в западния румънски окръг Тимиш, съобщи администрацията за санитарно-ветеринарен контрол и безопасност на храните, предаде БГНЕС.

По темата

Партидата била запечатана в склад и продуктът не е стигнал до търговската мрежа. Той ще бъде унищожен. В момента се проверяват птицефермите в цялата страна.

От началото на август от този химикал пострадаха Белгия, Холандия, Германия, Великобритания, Люксембург, Франция, Швейцария, Швеция, където от магазините са изтеглени милиони яйца.

Те са произведени в холандски ферми, които незаконно са използвали фипронил срещу насекоми паразити. Инсектицидът е произвеждан от фирма в Белгия.

Продукцията с фипронил, в която количеството на химикала надвишава разрешения в ЕС праг, е доставена най-вече в Германия, но е изнасяна и в други държави.

Фипронил се използва срещу бълхи, кърлежи и други паразити. По данни на Световната здравна организация веществото може да увреди черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза, ако попадне в организма и се натрупа в него.

Фипронилът е забранен в животновъдството, защото с храната може да попадне в човешкия организма.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.