Това съобщи Европейската комисия

Великобритания вече не може да бъде част от инициативата Европейска столица на културата през 2023 г., както бе планирано планирано преди Brexit, въпреки че някои страни, които не са членки на ЕС, са били допустими за надпреварата. Това съобщи Европейската комисия, цитирана от "Франс прес" и БГНЕС. 

Европейският банков орган се мести в Париж след Brexit

Великобритания и Унгария трябваше да получат тази честта след шест години. ЕК обаче изпрати писмо до британското министерство на културата, заявявайки, че вече не е възможно някой от петте кандидатствали града да бъде включен в списъка.

Биг Бен зазвъня в подготовка на годишнината от Първата световна война

"Като една от многото конкретни последици от решението да напусне Европейския съюз до 29 март 2019 г. Великобритания не може да бъде домакин на Европейската столица на културата през 2023 г.", пише в изявлението от комисията. 

Обяснявайки, че градове извън ЕС, включително Истанбул в Турция, Ставангер в Норвегия и Нови Сад в Сърбия, са кандидатствали за Европейска столица на културата, Брюксел посочи, че инициативата не е отворена за трети държави, освен страните кандидатки и тези от Европейската асоциация за свободна търговия. Турция и Сърбия са започнали процеса на присъединяване към ЕС, а Норвегия е част от Европейското икономическо пространство. Великобритания обаче заяви, че няма да бъде част от ЕИП след напускането на блока. 

Още един британски министър е заплашен от уволнение

ЕС стартира схемата "Европейска столица на културата" през 1985 г. и в момента назначава два града годишно. Настоящите са Орхус в Дания и Пафос в Кипър. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.