Преместването на американското посолство в Йерусалим може и да не стане в рамките на мандата му, смята тя

Гласът на умерените араби все повече започва да отслабва. Това коментира  международният анализатор Весела Чернева във връзка с напрежението след решението на американския президент да признае Йерусалим за столица на Израел и да премести американското посолство там.

Размирици след решението на Тръмп за Йерусалим

„Решението на президента Тръмп е преди всичко символично”, коментира Чернева. „Самото преместване на посолството няма да стане в близко време, възможно е дори да не стане в рамките на мандата на този президент. Но символът е достатъчно ясен и силен”, допълни Чернева.

Според нея от гледна точка на Европа е важно да се отбележи, че „гласът на умерените араби все повече започва да отслабва”.

НА ЖИВО ОТ ЙЕРУСАЛИМ: Обявиха петък за ден на гнева

„Очевидно става дума за радикализация на този конфликт. Тръмп даде голям превес на Израел и връщането на идеята за 2 държави в рамките на Близкоизточния мирен процес ще бъде трудно”, заяви Чернева.

НА ЖИВО ОТ ЙЕРУСАЛИМ: Обявиха петък за ден на гнева

„Макрон и Могерини, а и немското правителство, което е про-Израелско, изразиха скептицизъм и липса на подкрепа към решението на Вашингтон. Тук има отново разединение между САЩ и Европа по важна тема, свързана с Близкия изток и сигурността в ЕС”, допълни Весела Чернева.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.