Какво и колко всъщност ще се строи над Банско?

Протестите в защита на Пирин продължават. Въпреки дъжда и снега стотици екоактивисти и тази вечер спряха движението в центъра на София.

Първоначално те затвориха кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Граф Игнатиев”, а след това тръгнаха на шествие към „Орлов мост”. За  половин час преминаването и оттам беше невъзможно.

Екозащитниците настояват в природен парк „Пирин” да не се строи. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

А властта за пореден път обясни какви точно съоръжения ще се правят в планината над Банско.

В четвъртък Министерският съвет взе окончателно решение и даде зелена светлина за строителство в Пирин. Държавата даде дума, че ще се изграждат само ски-писти и съоръжения.

„В рамките на парка всякакво строителство е забранено и никога не е било разрешавано. Всички, които протестират срещу строителството на хотели, могат спокойно да посрещнат новата година. Строителство на хотели няма. Решението на Министерския съвет е свързано с изграждане на спортни съоръжения в природния парк”, обясни Нено Димов, министър на околната среда и водите.

Кабинетът даде зелена светлина за втори лифт на Банско

Според природозащитниците обаче законът забранява да се строят дори ски-писти и съоръжения. Те са притеснени, че строителство се разрешава освен в зоната за туризъм, също и в зоната за горски екосистеми и отдих.

„Ски-зоната на Банско е 2% от целия парк. В тази зона се допуска изграждането на инфраструктура спортна и нищо различно от това”, категоричен е Димов.

ЗАРАДИ ПАРК "ПИРИН": Екозащитници готвят нови протести

Следващата крачка е концесионерът да поиска да строи - с официално подадено инвестиционно намерение. А после държавните експерти да оценят ще навреди ли строителството на околната среда.

Природозащитниците ще обжалват в съда решението на правителството за Пирин.

А как изглеждат нещата в момента? По склоновете на Пирин над Банско има общо 17 писти. Те се обслужват от няколко лифта и влекове, но кабинковият засега е само един. Това е втората по дължина пътническа въжена линия у нас, на разстояние над 6 километра. Тръгва от Банско и стига до Бъндеришка поляна. Капацитетът й е 2000 души на час.

Откъде би минал вторият кабинков лифт? Сегашният концесионер има идеен проект. Повече яснота за него се очаква в началото на новата година. 

Гледайте повече във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.