Над 40 000 души са евакуирани

Фонтани от лава, приличащи на фойерверки, биват изхвърляни на височина до 700 м над Майон, най-активния вулкан на Филипините, съобщи БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Над 40 000 души вече се евакуираха, след като планината започна да бълва пепел и пушек, а учените предупредиха за опасността от възможно мощно изригване, поради което властите призоваха населението да се евакуира.

Майон изхвърли стълб от пепел на височина 5 км, докато в същото време облаци от фини частици донесе мрак през деня в някои райони, съобщиха вулканолозите и местните власти. 

"Хората се уплашиха. Децата не разбраха какво се случва, а после изведнъж стана тъмно и не можеше да се види с кого сте," каза пред репортер на АФП Дани Гарсия, говорител на провинция Албей. Върхът на планината е обвит от гъста колона от пара и горещи скали, създаващи фантастични облик на небето. 

"Експлозията прилича на карфиол или октопод", казва Ед Лагуерта, живеещ край Майон вулканолог от Филипинския институт по вулканология и сеизмология. Майон, представляващ почти идеален конус, е разположен на около 330 километра югоизточно от Манила, и е смятан за за най-опасния от 22-та активни вулкана на Филипините. Има 51 предишни изригвания на Майон в писаната история, последното - през 2014 г.

През 1814 г. той погребва града Кагсауа, убивайки повече от 1000 души. Филипините са част от тихоокеанския "Огнен пръстен" от островите, образувани от вулканична дейност. Най-мощната експлозия през последните години е изригването през 1991 г. на Пинатубо, на около 100 километра северозападно от Манила, което уби повече от 800 души.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.