Причината - "огромното напрежение", с което е свързана оценката на кулинарни инспектори

Френският кулинарен справочник „Мишлен” уважи искането на един от най-добрите френски ресторанти да бъде изваден от класацията му заради „огромното напрежение”, с което е свързана оценката на кулинарни инспектори. За пръв път „Мишлен” позволява на ресторант да се оттегли от присъствие на страниците му, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

Шеф Манчев с първа самостоятелна кулинарна книга

Себастиен Брас, чийто ресторант Le Suquet („Льо Сюке”) в селския регион Авейрон държеше максималната оценка от три звезди вече 18 години, каза през септември, че не може повече да се подлага на изпитанието едно некачествено ястие да му коства репутацията.

„Трудно е в справочника да фигурира ресторант, който не желае да е в него”, каза Клер Дорлан Клозел от „Мешлен”. Тя добави, че за пръв път се случва такова умишлено оттегляне. Други ресторанти са отпадали от класацията след пенсиониране на майстор готвачи или при промяна на кухнята, която предлагат.

"Мечти и кошмари" е кулинарната история на шеф Манчев с 61 рецепти

„Le Suquet” е в Лагиол в южната част на централна Франция и няма да фигурира в справочника за 2018, който ще бъде публикуван идния понеделник, потвърди Дорлан Клозел. 46-годишният Брас предизвика голям отзвук, когато обяви, че се отказва от трите звезди, които в момента са присъдени на елитен клуб от 27 френски ресторанти.

„Може вече да не съм толкова известен, но го приемам”, каза Брас, който преди 10 години пое прочутия ресторант от баща си. Майстор готвачът каза, че иска да започне „нова глава” в историята, „без да се чуди дали творенията му ще се харесат на инспекторите на „Мишлен”. Брас призна, че и той като „всички майстор готвачи” понякога се улавя, че мисли за колегата си французин Бернар Лоазо, който се самоуби през 2003 г. и това беше изтълкувано като резултат от слухове, че ще се прости с третата звезда за ресторанта си.

Приготвиха най-дългото суши в света

Брас не е първият майстор готвач, отказал се от свръхконкурентния свят на готвенето, подлагано на контрол от „Мишлен”. Няколко френски ресторантьори също се отказаха от ценния си тризвезден статут. През 2005 покойният Ален Сендерен – един от пионерите на Nouvelle Cuisine ("Нувел кюизин” - новата френска кухня) затвори тризвездния си парижки ресторант в стил Ар нуво, като каза, че вече не може да издържа агонията да бъде съвършен и иска да предлага „красива кухня без цялото това тра-ла-ла”. 

Суши ресторант с девет места спечели три звезди „Мишлен“ (СНИМКА)

Три години по-късно Оливие Рьолингер затвори луксозния си ресторант в рибарското селище Канкал в Бретан и каза, че иска по-спокоен живот.

А миналата година датският майстор готвач Рене Реджепи загуби двете звезди, които беше спечелил за ресторанта си Noma, когато го затвори, за да се премести в друга част на Копенхаген и каза, че „трябва да разрушиш един замък, за да издигнеш нов”. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.