Да има ли задължителни видеокамери в детските градини?

Протестите срещу насилието в детските градини продължават. Трябва ли да има задължителни видеокамери в детските градини?

Спешна среща за видеонаблюдението в детските градини и училищата

Кадрите с насилие от бургаското ОДЗ „Брезичка” предизвикаха сериозна полемика в обществото. Станаха и повод за национални протести, които стартираха от събота именно в Бургас. Недоволство имаше в още три града в страната.

СРЕЩУ НАСИЛИЕТО В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ: Родители излязоха на протест в Бургас (ВИДЕО)

Организаторът на протеста в Бургас заяви, че основните искания са поставянето на видеокамери за наблюдение. Някои от родителите изразиха съмнения, че такива ще бъдат поставени, въпреки обещанията.

Разследват изтезавани ли са малчуганите от детска градина „Брезичка”

От общината в Бургас отказаха да застанат пред камерата на NOVA. Стана ясно, че от 32 детски градини, в 16 има действащо видеонаблюдение. Записите се пазели в рамките на 15 дни и можело да се преглеждат само и единствено от директорите. Уверенията на общината са, че до края на тази седмица ще започне поставянето на видеокамери и в ОДЗ „Брезичка”.

По-строги правила за поведение на учителите в градините и училищата

Протести имаше и в София. Екип на „Здравей, България” отиде в 129 ДГ „Приказен свят” – една от 50-те с вътрешно видеонаблюдение. Директорката на заведението Бойка Софийска заяви, че приоритет на всеки ръководител е да осигури безопасна среда за възпитание и обучение на децата.

Родители искат мерки срещу тормоза в детските градини

"Над 80% от детските градини имат цялостно външно видеонаблюдение. Положението с вътрешното е доста по-сложно, тъй като в нормативите за образованието у нас този въпрос не е разработен. Трябва да се постигне разбирателство между педагогическия съвет и родителския актив. В над 50 градини има някакви елементи от вътрешно видеонаблюдение. Това носи рискове, защото достъпът до него в интернет може да създаде сериозни проблеми. Министърът на образованието ни покани на национална среща, която ще бъде тази седмица с ръководствата на работодателските организации, синдикатите и родителски организации, на която ще търсим едно по-общо решение, което да е приложимо в цялата страна. Очевидно обществото е узряло за някакъв вид правила и е крайно време да ги изработим и приемем”, заяви зам.-кметът по културата и образованието в София доц. д-р Тодор Чобанов.

БОЙ, СКУБАНЕ И КРЯСЪЦИ В ДЕТСКА ГРАДИНА: Какви ще са наказанията?

„Исканията ни са общо 14 на брой. Не смятаме, че камерите ще решат абсолютно всички проблеми, но смятаме, че са много необходими”, коментира Ева Черногорска, един от организаторите на протестите.

От Асоциация „Родители” не вярват, че видеокамерите ще решат проблема и дори смятат, че инсталирането им ще влоши нещата.

От градината в Бургас отказали видеонаблюдение

„Видеонаблюдението не е стратегическо решение на проблема. То унищожава доверието, което е задължително между родители и учители”, смята Красимир Попов, зам.-председател на Синдиката на българските учители.

Репортери: Цеца Алексова, Глория Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.