Така те отхвърлиха твърдениятоа на Москва за съпричастност към невротоксина, използван срещу руския агент Скрипал и дъщеря му

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че те биха могли да бъдат източниците на невротоксина, използван срещу бивш двоен руски агент и дъщеря му в Южна Англия, предаде Асошиейтед прес.

Захарова каза в ефира на телевизионния канал "Россия 24" днес, че най-вероятно източникът на невротоксина е самата Великобритания, Чехия, Словакия, Швеция или САЩ.

Москва: "Новичок" идва от Великобритания, Швеция, Словакия или Чехия

Днес по-рано Русия обяви за персона нон грата 23 британски дипломати, които в срок от една седмица трябва да напуснат страната. Освен това закри генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и прекрати дейността на Британския съвет в Русия, съобщи министерството на външните работи, след като посланикът на Великобритания в Русия Лори Бристоу бе извикан в руското външно министерство.

ОТВЕТЕН УДАР: Русия гони 23 британски дипломати

Шведската външна министърка Маргот Валстрьом написа в Туитър, че "енергично отхвърля неприемливите и неоснователни предположения".

Чешкият външен министър Мартин Стропницки определи изявлението като "абсурдно обвинение".
Русия си запазва правото да вземе и други ответни мерки срещу Лондон, бе допълнено в съобщението на министерството.

Изгонването на британските дипломати е в отговор на решението на британския премиер Тереза Мей да експулсира от Обединеното кралство 23 руски дипломати във връзка със отравянето в Англия на бившия руски шпионин и дъщеря му.

Великобритания ще обмисли следващите стъпки в шпионския спор с Русия

Лондон обвини Москва, че стои зад покушението срещу Сергей Скрипал и Юлия Скрипал, извършено с бойно отровно вещество, създадено в бившия Съветски съюз. Москва категорично отрече да има нещо общо. 

ФАКТИ ПО СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ":

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

Съпрагата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

„Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.