Това заяви премиерът по повод резултатите от проверки за контрабандата с цигари

"Кабинетът е твърдо против тютюнопушенето. Такива рестрикции, които могат да ни вкарат в тъмния сектор, няма да ги подкрепим. Всички наши кампании са против тютюнопушенето и считаме, че това е един от основните фактори за нарушеното здраве на българите". Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод резултатите от проверки за контрабандата с цигари, цитиран от БГНЕС.

На „Капитан Андреево”: Откриха контрабандно злато в международен влак (СНИМКИ)

"Имам няколко въпроса. Единият е към МВР, той е ясен. В сряда като се видим, трябва да знаем защо тези областни дирекции са допуснали това увеличение. На картата ясно се вижда, че това е по пътя на магистралите или на юг, близко до границите и до лесен транспорт. Това са Хасково, Ямбол. Давам един месец срок, но да напишат какво е предизвикало това увеличение. 0,6% е половин кутия цигари, но за нас това е много, защото има повишение. В следващото тримесечие това трябва да се направи", каза премиерът. 

И даде пример с други европейски страни.

"В Ирландия има на 100 кутии – 38 контрабанда. Колежката Тереза Мей има на 100 кутии – 30 кутии контрабанда. Ако е вярно това, като сметнете лева към паунда и нивото на акцизите и митата във Великобритания, измерението би трябвало да е в милиарди. Това ще го повдигна като въпрос на Европейския съвет", каза Борисов. 

Той отбеляза и че кабинетът е твърдо против тютюнопушенето.

Арестуваха двама българи за контрабанда на турската граница

"Такива рестрикции, които могат да ни вкарат в тъмния сектор, няма да ги подкрепим. Всички наши кампании са против тютюнопушенето и считаме, че това е един от основните фактори за нарушеното здраве на българите. От тази позиция не само няма да мръднем, а и ще бъдем най-строги и настъпателни. Убеден съм, че тютюнопушенето е вредно за човешкото здраве и това е нашата политика. С колегите от МВР ще си вземем всички мерки", подчерта Борисов. 

И даде един месец срок.

"Не може в Шумен контрабандата да е 2%, Варна, Бургас – по 4%, а Хасково да ни вдига резултата до 17%. Близо като във Франция е Хасково. Не можем да допускаме такова нещо. Можем да ви уверим, че във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви. Две години и половина показват именно тази трайна тенденция, както намаляването на външния дълг", заяви още Борисов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.