Германия смята, че договорката между Техеран и Запада трябва да се съхрани

Съхраняването на международното споразумение за иранската ядрена програма е водещ приоритет за Германия и то не може да бъде предоговаряно. Това заяви говорител на министерството на външните работи в Берлин с оглед наближаващия на 12 май краен срок за решение на САЩ дали да върнат санкциите си срещу Техеран, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ще бъде ли запазена сделката за ядрената програма на Иран?

"За нас позицията остава ясна - главният приоритет е да бъде съхранено споразумението за ядрената програма, както и пълното му изпълнение от всички страни", заяви говорителят. "Споразумението за ядрената програма беше договорено от седем страни и ЕС и не може да бъде предоговаряно, но е и ясно, че абстрахирайки се от самото споразумение, бихме искали да е сигурно, че иранската ядрена програма служи изключително и само за мирни цели.", добави той. 
Говорителят припомни, че френският президент Еманюел Макрон е предложил допълнително споразумение за уреждане на проблема.

Макрон призова Тръмп да спази сделката за ядрената програма на Иран

"Трябва да разгледаме това предложение внимателно. Въпросът е при какви обстоятелства Иран би бил готов да позволи подобен процес. Поддържаме тесен и конструктивен обмен на мнения в рамките на тройката от ЕС, както и със САЩ.", каза говорителят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.