Екип на NOVA пробва да си ги купи предварително

Повече от 55 000 зрелостници се явиха на матура по български език и литература. Учениците разсъждаваха върху стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров. Имаше засилени мерки за сигурност и нови опити за търговия с отговорите.

За втора поредна година матурата беше разделена на части, а учениците нямаха право да излизат преди да са приключили с всяка от тях. Мярката е срещу преписвачите. За такива дебнеха и над 4000 камери и 10 000 квестори. Само 12 са анулираните работи в цялата страна заради опити за преписване и скрити мобилни телефони. 

ВЕРНИТЕ ОТГОВОРИ от матурата по БЕЛ за 7 и 12 клас

Компютър генерира крайния вариант на изпита измежду близо 12 милиона комбинации на въпросите. По същото време първите зрелостници вече чакаха пред училищата. Много от тях дойдоха с подкрепление. Зрелостниците обещаха да разчитат само на знанията си при решаването на теста.

И тази година не липсваха директни предложения за продажба на верните отговори във Facebook. Екип на NOVA пробва да си купи отговорите на матурата предварително. Свърза се с двама от дилърите – единият поиска 300 лева, а отговорите щял да получи директно от МОН. Отговорите се диктували по време на изпита чрез "бръмбар", скрит в ухото.

Последна проверка на камерите и класните стаи преди матурите

Вторият дилър поиска 150 лева. Обеща отговорите чрез SMS малко след началото на матурата. Такъв обаче не беше изпратен, нямаше и обаждане от първия дилър.

Препитването продължи точно четири астрономически часа. И тази година основното притеснение на зрелостниците се оказа надпреварата с времето.

По време на поправителната сесия през септември от Просветното министерство са направили анализ на времето за решаване на изпита. Засега матурата остава в този вариант.

Втората задължителна матура, която е по предмет по избор, ще е на 23 май. Днес се проведе и националното външно оценяване на учениците от седми клас, което е вход за гимназиите. На препитването по български език и литература се явиха над 57 000 ученици.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.