Снимка: Shutterstock
Това сочат резултатите от изследване на учени от университета "Джон Хопкинс"
Консумацията на месни продукти, които съдържат нитрати, увеличават риска от психични разстройства. До този извод стигна група учени от престижния университет "Джон Хопкинс". Тяхното изследване е публикувано в списание Molecular Psychiatry Journal of Affective Disorders, цитирано от РИА "Новости" и БГНЕС.
Колко ще бъде минималното количество месо в колбасите?
Учените са анализирали хранителните навици на над 1000 доброволци, сред които е имало както психично здрави хора, така и пациенти с различни разстройства.
Оказва се, че пациентите с маниакален синдром консумират 3,5 пъти по-често колбаси, кренвирши и др.
Клипът, който възмути интернет: Как се прави кайма? (ВИДЕО)
Допълнителният експеримент с гризачи е потвърдил хипотезата на учените. В менюто на плъховете са добавени нитрати. Две седмици по-късно те са станали хиперактивни, което е един от симптомите на маниакалното поведение.
Маниакалният синдром се характеризира със следната триада: устойчиво приповдигнато настроение, двигателна възбуда, ускорена мисъл и реч.
Месари искат полицейска защита от вегани
Един от авторите на изследването Сева Хамбадконе заяви, че за появата на маниите влияние оказват както генетичните, така и външните фактори. Диетата с повишени количества нитрати може да се окаже един от тези външни фактори, смятат учените.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.
Редактор: