Изводите на институцията са много администрация и високи осигуровки на служителите

Доверието в МВР е критично ниско, ведомството се нуждае от спешни реформи, но българските полицаи са сред най-добре платените в Европа. Изводите са от доклад на Световната банка.

Кога и как точно ще се реформира МВР не е напълно ясно. Ръководството още мисли, защото чакали други два доклада на  институции и експерти.

Чия е отговорността полицаите да носят стари документи?

Чак тогава ще се вземе решение на какво ниво е МВР и от какви промени има нужда. Един проблем обаче никой не знае как да реши – връщането на доверието на хората в МВР. 

И докато вътрешният министър Валентин Радев отчиташе спад на престъпността, режисьорът Люси Иларионов се появи, за да каже, че хората вече не вярват в полицията и затова не подават сигнали.

Правителството отпуска 15 милиона лева за надзирателите

Повод за тези думи е инцидент отпреди 3 месеца – непознат го настигнал с колата си, извадил газов пистолет и стрелял. И досега резултат по случая няма.

"Аз съм режисьор и ако един клип не е хубав, виновен е режисьорът. Не е виновен операторът или сценаристът. Заради това искам вашата оставка, за мен вие сте виновен, ако вашите хора не си вършат работата", посочи Иларионов

На този фон идва следващият извод на Световната банка – че в България  полицаите са  сред най-добре платените в Европа  със среден месечен разход от около 1776 лв.  Синдикатите и министърът не се съгласиха.

"Тука няма как да се съглася с тях. Да, ако прибавим тези пари, които връщаме обратно и които служат за тези 20 заплати при пенсиониране. Но начинът на изчисляване не е коректен", заяви Радев. 

"Никъде в доклада не става дума за това колко са високи заплатите, а за това какви са разходите на полицай. В Германия средната заплата е 3535 евро на полицай", допълни Валентин Попов.

Всички обаче се съгласиха с извода, че МВР има спешна нужда от реформа. Световната банка препоръчва МВР да намали областните дирекции от 28 на 7 и така да спести близо 30 млн. лв. годишно 

Първи на мушката на съкращенията са служителите в администрацията на МВР, които били 20% от всички в министерството. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.