Трусът е усетен и в София

Земетресение от 4,1 по скалата на Рихтер е регистрирано в района между Гоце Делчев, Банско и Сандански в четвъртък следобед. То разлюля земята в 17.17 ч.

Според данните на Европейския сеизмологичен център епицентърът на труса бил на 18 км северозападно от Гоце Делчев, 55 км югоизточно Благоевград и на 114 км южно от София, на дълбочина 2 км.

ЗА НЯКОЛКО ЧАСА: Три труса в Югозападна България

Според Геофизичния институт на БАН земетресението е с магнитуд 3,9 по Рихтер с епицентър в Национален парк „Пирин”, западно от село Брезница и югозападно от Рибново. 

Земетресението е усетено силно в Гоце Делчев, Разлог, Сандански, Петрич, както и в Смолян и Панагюрище, по високите етажи на сградите в столицата и в гръцките градове Серес и Драма.

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни материални щети.

По-малко от час след първия трус - в 18.02 ч., е регистриран и вторичен със сила 3,4 по Рихтер. По данни на Геофизичния институт на БАН той бил с епицентър северозападно от село Брезница и западно от Рибново.

За NOVA директорът на Геофизичния институт в БАН проф. Николай Милошев обясни, че вторичният трус е знак за това, че сеизмичното огнище затихва.

Репортер: Антон Чавдаров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.