Николас Мадуро се е отървал невредим

Вероятен опит за покушение срещу президента на Венецуела Николас Мадуро бе извършен по време на телевизионно предаване.

Един от каналите в страната излъчвал реч на държавния глава, когато изведнъж представителите на властите на официалната трибуна погледнали ужасени към небето.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА АТАКАТА ВИЖТЕ ТУК

След това камерата се насочила към десетки войници, които са започнали да бягат преди предаването да бъде прекъснато.

По-късно стана ясно, че е извършено нападение с дрон, но президентът е останал невредим. Летателното средство било снабдено с експлозиви, които се взривили и именно гърмежите накарали присъстващите да вдигнат поглед нагоре.

При инцидента са ранени 7 военни служители от Националната гвардия, съобщи министърът на комуникациите Хорхе Родригес. Пострадалите са настанени за лечение в болница

Ръководителят на Върховния съд Майкъл Морено опредеи нападението срещу Мадуро като „терористичен акт”.Часове след извършването му отговорността за опита за убийство пое групировката Национално движение „Войници в тениски“( „Flannel Soldiers“).

Те са уязвими. Сега не се получи, но това е въпрос на време...", заяви групировката в своя блог в Twitter.

Мексикански портал Син Ембарго отбелязва, че групировката е създадена през 2014 г. и е свързана с офицера Оскар Перес, който през юни 2017 г. стреля от хеликоптер по сградите на Върховния съд и Министерството на вътрешните работи в Каракас. Той беше застрелян по време на спецоперация през януари 2018 г. Групата обявява себе си като съюз на всички съпротивителни сили на национално ниво, борещи се срещу Мадуро.

Президентът на Венецуела заяви, че някои от организаторите на опита за атентат вече са задържани. Според него атаката е извършена от венецуелските и колумбийските десни сили, водени от президента Хуан Мануел Сантос. 

ШПИОНСКА АФЕРА КАТО НА КИНО: Как обявен за убит руски журналист се появи жив?

Колумбийското външно министерство отхвърли категорично обвиненията и ги определи като "абсурдни и лишени от каквото и да било основание", съобщава БТА.

"За венецуелския лидер вече е станало норма на поведение да обвинява Колумбия при всякакви обстоятелства", отбелязва министерството, добавяйки, че "изискваме уважение към държавния глава Хуан Мануел Сантос, правителството и колумбийския народ".

Николас Мадуро редовно говори за съществуването на мащабна конспирация за свалянето му от власт. Същевременно противниците му го наричат "диктатор" и "сатрап".

Откакто Мадуро замени Уго Чавес начело на Венецуела, държавата потъва във все по-тежка криза. Инфлацията надхвърли 1 милион процента. Има недостиг на основни стоки, в редица градове има режим на тока, а често протестите на опозицията прерастват в сблъсъци с убити и ранени.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.