Очаква се да започне транспортирането на огромни 6-тонни котви

Операцията по изтеглянето на мазута от потъналия преди 100 години край Созопол кораб навлиза в решителна фаза.

Очаква се да започне транспортирането на огромни 6-тонни котви, които да придържат водолазния кораб над потъналия "Мопанг". 

Стартът на сложната операция е даден, но вълнението на морето отново обърка  плановете на водолазите. Под тази платформа днес бяха спуснати котви, но превозването им до мястото на потъналия кораб ще изчака по-спокойно море.  Какви ще бъдат действията на водолазите при източването на горивото от "Мопанг".

Започна нов опит за източване на мазута край Созопол (ВИДЕО)

От 20 години под вода, Николай е един от водолазите, които ще участват в операцията по източване на  „Мопанг”. Казва, че не се притеснява за живота си, защото морето е неговият втори дом.

Николай 03;08 в момента започва подготовката на навиване на въжето, с която са хванати котвите, чрез които ще увехтоваме кораба, 6 на брой ще бъдат– с това си уплътняваме в момента времето.

Борисов за разлива край Созопол: Трябва да пазим и живота на водолазите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Днес прогнозата подведе екипа, че ще може да превози част от котвите до потъналия кораб. „Казаха, че ще има около един бал вълнение , а сега е 3-4 бала, ветрова вълна, което не е много хубаво , за разходка става, но за такава операция- не”, обясни Николай.

„В момента мазут изтича много ограничено, малката надежда е, че не е мазут, а чист нефт или нещо много близко до това и ще се резорбира на повърхността т слънцето и вълните”, обясни водолазът Михаил Заимов.

Водолазите вече имат план за действие. След закотвянето и разполагането на водолазния кораб, баржата и нефтосъбирача, по чертежи на плавателния съд - ще се разграфят и почистят отворите на кораба,  за да се източи горивото.

Водолазите трябва да видят къде е най-голямото количество, къде се събира и то да бъде изтеглено първо с помпите.

Около 40 души ще работя по операцията, а опасност за екипажа винаги имало. Реалното източване на горивото се очаква да започне през втората половина на седмицата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.