Ще успеят ли водолазите?

Стартира нов опит за разчистването на мазутния разлив край Созопол. Въпреки лошото време, екипажът на водолазния кораб "Хидро 3" във вторник успя да стигне до мястото на потъналия "Мопанг" и да снеме GPS-координатите му. Прогнозата за подводните течения изключваше подобна възможност до края на месеца.

Започва източването на мазута от потъналия кораб край Созопол

Водолазът Ивайло Иванов обясни, че следва да бъде направена хидрографска снимка, която да установи как е разположен корабът, за да може да бъде изготвен план за действие. Според прогнозата, за да се извади мазутът, ще са необходими поне 50 дни.

"Разливът е овладян още преди седмица. В момента от кораба не излиза мазут", обясни кап. Живко Петров, директор на ИА "Морска администрация".

Той инфомира, че петната от мазут, които се наблюдават по крайбрежията, са остатъчни части от първоначалния разлив.

ТЕЧЪТ НА МАЗУТ: Доброволци поставят временни тапи (ВИДЕО)

"Към момента няма следи от петролни продукти. Резултатите от пробите са добри. Няма здравен риск за гражданите, които посещават плажовете", коментира д-р Марина Кофинова, зам.-директор на РЗИ-Бургас.

След хидрографската снимка следва да бъде направено разграфяване на целия кораб, почистване, пробиване на отвори и източване на мазута. В процеса ще участват между 6 и 12 души.

Междувременно в понеделник излязоха и резултатите от последните проби на водата. Здравните власти са категорични, че опасност за къпещите се във водата хора няма. 

Сега опасност има само за водолазите, които обещават да не рискуват здравето си в името на по-бързото отстраняван на мазута. По последните им сметки на дъното са малко над 100 тона. Капитан Живко Петров обаче е сигурен, че те не вещаят екологична катастрофа. И призовава хората да не се стряскат от мазутни петна в морето. 

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.