Младият щъркел вероятно ще презимува при мъжа от силистренското село Зарица

Сафет-спасителят на щъркели, отново  пое грижата за изпаднала в беда птица. След като през март мъжът от силистренското село Зарица стана известен с това, че спаси от измръзване пет щъркела, сега отглежда млада птица, пострадала при токов удар. Младият щъркел попада при Сафет преди месец. 

С НАДЕЖДА ДА СЕ ВЪРНАТ: Сафет от Зарица направи гнезда за щъркелите

С рани на единия крак и крилата, птицата не можела да се движи цяла седмица. А през това време Сафет я хранил и гледал като болно дете, разказа самият той. Дал й име – Тошко. Той вече е свикнал с хората и животните в стопанския двор на Сафет и не се плаши. Дори си има дневен режим.

Ятото на младата птица вече е отлетяло, затова щъркелът ще презимува при Сафет. Той има  къде да го приюти, дори е нагласил  печка, за да топли помещението.

„Гардиън”: Българи спасяват премръзнали щъркели

От Регионалната екоинспекция не бяха уведомени за поредния случай на спасен щъркел. Предстои експертите да проверят състоянието на птицата и да преценят дали да остане при Сафет или да бъде прибрана в спасителен център.  А Сафет  вярва,че спасените щъркели са му донесли щастие - от два месеца се радва на втори внук.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.