Целта е максимално бързо да бъдат сближени позициите

Министри и депутати ще обсъждат с протестиращи майки законопроектите за социално подпомагане. До решението се стигна в палатковия лагер на протестиращите, който от месеци е разпънат до сградата на Народното събрание. Вчера родители на деца с увреждания в цялата страна излязоха на протест. В София дори се стигна до блокада на Орлов мост.

Омбудсманът: Реформата означава хората с увреждания да могат да реализират правата си

В опит да потушат възникналото напрежение депутати от мнозинството отидоха при протестиращите. В лагера на майките обаче завариха депутати от БСП и омбудсмана Мая Манолова. 

Родителите на деца с увреждания поискаха среща с четирима от министрите в кабинета – финансовия, здравния, социалния и образователния. Те искат да обсъдят с тях в пакет трите закона, които засягат хората с увреждания. Управляващите се съгласиха да организират среща с министрите в четвъртък.  

„Целта на тази среща е да ви помогнем, за да можем да ви помогнем по най-бързия начин този проект на закон за хората с увреждания да влезе в НС. Да се доближат максимално и вашите искания и възможностите, които дава държавата”, каза Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Майки на деца с увреждания отново на протест

В разговора се включиха и депутатите на БСП. Антон Кутев отправи въпроси към управляващите. След като срещата с родителите приключи, политическият спор между управляващите и опозицията се пренеса в пленарната зала.

„През 2016 г. трябваше да бъде приет Закон за социалните услуги, който да регламентира тази дейност. Ясно е към момента, че да края на годината такъв закон надали ще бъде приет”, коментира Кутев.

”Уважаеми колеги от ляво, престанете да лъжете и манипулирате общественото мнение, мнението на протестиращите майки. Няма как да бързаме под натиск, с ултиматуми, с тропане на масата да изготвим два съвършено нови закона”, заяви Светлана Ангелова.

Едно от лицата на протестите на майките - за живота извън България

От ГЕРБ обявиха, че възможностите на държавата не са безкрайни, но въпреки това парите за хората с увреждания се увеличавали всяка година. За този година били със 86 млн. лв. повече, а през 2017-а заделените средства били  126 млн. лв. отгоре.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.