Недоволството продължава под надслов „Системата ни убива"

Майките на децата с увреждания излязоха на пореден протест. Те блокираха "Орлов мост" в София. Демонстрации има в още 12 града.

Причината е, че изтече крайният срок за приемане на закон, който да доведе до реформа в системата на хората с увреждания. Законът обаче още не е приет.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА 

Недоволството продължава под надслов „Системата ни убива”. Родителите се заканиха, че протестите няма да приключат до приемане на закон, който да гарантира личната помощ за хора с увреждания. 

Тази вечер в София шествието тръгна от парламента и стигна до "Орлов мост". Кръстовището беше блокирано за час. После майките се върнаха пред Народното събрание със скандирания за оставка. 

"В момента ние живеем с 6,60 стотинки на ден. Нека господин министърът да ми каже какво значи социална политика?", попита една от участничките в акцията.

Протест блокира движението и в центъра на Враца. В продължение на час майките там пресичаха пешеходни пътеки.

С инвалидни колички беше затворен и пътят за "Дунав мост" при Русе.

До днешната нова вълна на недоволство се стигна, защото ултиматумът за реформа изтече, а новите закони се бавят. 

А кои са спорните моменти в закона? Най-важният - как и откъде да се финансира Фонд "Заетост на хората с увреждания". Според проекта в него трябваше да влизат пари от глоби за работодатели, които не наемат хора с увреждания. Финансовото министерство обаче не е съгласно.

От закона отпадна и Фондът за мобилност и достъпна среда. Парите в него трябваше да идват от бюджета, както и от глоби, наложени на строители, които пускат в експлоатация сгради без достъп за хора с увреждания.

Засега се отменя и идеята личната помощ да излезе в отделен закон. Според социалното министерство ще има пари за всички направления. Тези средства обаче няма да влизат в специални фондове, а ще се управляват от министерството.

Премиерът Бойко Борисов коментира проблемите на хората с увреждания. Той посочи, че вместо исканите 105 милиона лева, правителството ще отпусне 150 милиона лева от новия бюджет.

 „Винаги съм поемал отговорността. Обещал съм в новия бюджет да има 150 милиона лева повече за хората с увреждания. Борбата срещу олигархията и незаконната контрабанда ни дава възможност да заделим пари за социална политика. Единственият ангажимент, който съм поел към хората с увреждания, е да осигурим в новия бюджет 150 млн. лева за тях. Това е повече от парите за цялата българска култура. Обадих се на Мая Манолова сутринта да й кажа. Говорил съм със синдикатите - всички са против, но въпреки това ще държа това да мине“, посочи министър-председателят.

Гледайте още във видеото.

Репортери: Ивета Шилигарова, Глория Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.