Премиерът обяви, че ако му я поиска силово, правителството ще падне

Протести в София и големите градове поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Организатори са майките на деца с увреждания, които лидерът на НФСБ в телевизионно интервю нарече "кресливи", а децата им - "уж болни".

Валери Симеонов категорично отказа да подава оставка. А премиерът предупреди, че ако му я поиска силово, правителството ще падне. Междувременно и „Атака” атакуваха вицепремиера, като обявиха, че свалят политическото си доверие от него.

В София протестиращите се събраха под прозорците на Министерския съвет. Около два часа след началото на демонстрацията те блокираха движението по бул. "Дондуков".

Майките настояват Валери Симеонов не само да подаде оставка, но и по никакъв начин да не участва в управлението на страната.

Протестиращите майки: Симеонов се изгаври с децата ни, искаме оставката му (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Освен, че може да бъде подадена,  оставката може да бъде поискана. Подобни безобразни изказвания са позор за нашето общество”, смята Весела Одажиева.

Друга майка – Мая Стоицева показва ТЕЛК-а на „уж” болното си дете и изразява възмущението си от изказването на Симеонов.

В протеста на майките се включиха и много граждани, възмутени от думите на лидера на НФСБ.

В отговор Валери Симеонов обясни, че заема поста вицепремиер по решение на коалицията. Затова и оставането му щяло да зависи от трима души.

„Това е г-н Бойко Борисов,това е г-н Каракачанов, това е г-н Волен Сидеров - когато те ми поискат оставката, тогава ще си я подам по политически причини. Не виждам никакви причини по лични причини да подам оставка - просто, защото няма за какво. Боли, не боли, това е истината. Аз стоя зад своите думи”, категоричен беше пред журналистите Валери Симеонов.

"Атака" сне доверието си от Симеонов и поиска оставката му

В ранния следобед оставката на Валери Симеонов беше поискана и от партньора му в „малката коалиция” Волен Сидеров.

Лидерът на „Атака” обясни, че заради  недопустимите обиди към хората с увреждания ще настояваме за друг вицепремиер от Патриотите”.

Сидеров предложи и „спасителен план” на властта, като поиска свикване на спешен коалиционен съвет.

От Обединените арабски емирства премиерът Борисов скръцна със зъби.

„Поискването на оставка на Валери Симеонов от моя страна нарушава споразумението. „Обединените патриоти” взимат решение помежду си и се разбираме кой какъв да бъде в коалицията. Аз мога да му поискам оставката, но това няма правна стойност в нашите взаимоотношения”, обясни Бойко Борисов.

Борисов: Ако поискам оставката на Симеонов, ще се счупи коалицията (ВИДЕО)

Според Борисов, ако той поиска оставката на Симеонов, е сигурно, че „мигновено ще се счупи цялата конструкция”. Затова той призова лидерите на партиите в „Обединени патриоти” да решат проблемите помежду си.

„Това не води до счупване на коалицията. Тук не става въпрос за изглаждане на никакви отношения, става дума за неприемливо изказване на вицепремиер на държавата”, отговори лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

„Да подам аз ли оставка и да хвърля държавата в хаос, преди да приемем бюджет”, попита обаче Борисов.

А левицата се възползва от думите на премиера Борисов и атакува.

„Аз смятам, че по-голям хаос от това, което е в страната, няма как да стане, така че да не ни плаши”, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Според Нинова най-нормалното било Валери Симеонов да се оттегли, а сега решаващата дума била на Красимир Каракачанов.

Въпреки искането на Сидеров за спешен коалиционен съвет – такъв нямаше. Въпросът с оставката на вицепремиера Валери Симеонов все още остава отворен.  

Репортери: Лора Инджова, Марина Малашева, Благой Бекриев 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.