Мигранти сформираха жива верига, за да пресекат река на границата между Гватемала и Мексико

Ветерани разкритикуваха решението на Пентагона и Доналд Тръмп да изпратят над 5 200 военни на границата между Съединените щати и Мексико. Междувременно група от кервана от мигранти, насочили се към Съединените щати, сформира жива верига, за да пресекат река на границата между Гватемала и Мексико.

Дори калните, дълбоки води на река Сучиате, която разделя Мексико и Гватемала, не ги спират. Стотици се хванаха ръка за ръка, за да прекосят границата. Сред тях и много деца. Джина Андино пресича реката с двете си дъщери.

Пентагонът изпраща 5 200 военни на границата с Мексико

"Баща й работи  в транспортния бизнес. Получи смъртни заплахи и нямахме пари да платим на койот - трафикант, който да ни помогне да стигнем Съединените щати. Затова избрахме кервана”, разказа Джина Андино, мигрантка от Хондурас.

Тръмп обмисля да разположи армия по границата с Мексико

На другия бряг продължават пътя си през кордон от мексикански полицаи, въоръжени за борба срещу безредици. Избират реката, след като в неделя на граничния пункт избухнаха сблъсъци.

"През граничния пункт не ни пускат. Там беше хаос, стреляха по мигранти с гумени куршуми.Това е много опасно за едно дете", обясни Гелман Ириас, мигрант от Хондурас.

Три са вече керваните, запътили се към Съединените щати. Първата група, която тръгна от Хондурас през октомври и вече е над 7000 души, сега се намира в южната част на Мексико. Второ шествие тръгна от Гватемала, а третата група от около 300 души пое на север от Салвадор. Пентагонът изпраща 5 200 военнослужещи, които ще бъдат базирани по границата в Тексас, Аризона и Калифорния. Когато керваните пристигнат до американската граница ще бъдат построени палаткови лагери, докато траят процедурите по обработка на документите им.

"Посланието ни към организаторите и участниците в шествието е просто - няма да позволим да влязат незаконно в Съединените щати”, заяви ръководителят на Гранична защита Кевин Маккалийнан.

Разполагането на военни едва ли ще има голям ефект, тъй като самите мигранти настояват да преминат през процедура за даване на убежище. Имайки предвид, че керваните ще пътуват до американската граница още седмици, няма необходимост  точно сега да се изпраща военното подкрепление.

Анализатори коментират, че  междинните избори в Съединените щати са след една седмица, а мигрантската вълна дава възможност за извличане на политически дивиденти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.