Те бяха внесени от народния представител от ГЕРБ Менда Стоянова

Премиерът Бойко Борисов спря временно промените в Кодекса за застраховането. Той е разпоредил на депутатите от ГЕРБ да не гласуват внесените от техния депутат Менда Стоянова текстове, за да се направи широко обществено обсъждане.

Какво всъщност пише в тези промени и защо се оказаха проблем?

С текстовете се слага таван от 20 000 лева обезщетение за най-близките роднини на загинал в катастрофа. Определя се и размер на обезщетението за по-широкия кръг роднини, като брат и сестра на жертвата.

Какви са правата на пострадалите при катастрофи?

Идеята за таван дойде след съдебно решение, с което се разшири броят на родствениците с право на обезщетение при загинал в катастрофа. Това увеличава исковете към застрахователите и техните разходи. Затова те повишиха цената на „Гражданска отговорност” и поискаха размерът на обезщетенията да бъде регламентиран.

Може ли „Гражданската отговорност” да стане 800 лева?

Срещу текстовете се отвори фронт заради упрека, че таван на обезщетението е като слагане на цена на живота. Решението на Борисов да спре временно промените обаче може да отвори нов фронт от застрахователите, които настояват за тези ограничения. Те свикват пресконференция.

Сблъсък на позициите по темата очаквайте в понеделник сутрин в предаването „Здравей, България”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.