С последната си медийна изява президентът успя единствено да разгневи още повече „жълтите жилетки”

След четвърти пореден уикенд на бурни протести във Франция тази вечер президентът Еманюел Макрон ще наруши мълчанието си. Той ще предложи конкретни мерки, с които да опита да успокои гнева на „жълтите жилетки”. Според анализатори отговорът на Макрон идва късно и той трябва да поднесе и извинение към народа.

Тръгва ли от Париж нова революция?

С последната си медийна изява президентът успя единствено да разгневи още повече „жълтите жилетки”, а тази вечер няма право на грешен ход, коментират анализатори. През целия ден той обсъжда с профсъюзите и работодателски организации мерките, които могат да бъдат взети.

Три от възможните решения изглеждат като добър шанс да бъде овладян гневът на протестиращите. Отмяна на един от данъците върху недвижимите имоти, премахване на облагането на допълнителното работно време и специални финансови премии.

Щетите от протестите във Франция възлизат на над 10 млрд. евро (ВИДЕО)

Мерките ще струват на държавата допълнителни непредвидени в бюджета 15 милиарда евро. От другата страната на барикадата представители в жълти жилетки, които продължават своите блокади, са скептични.

Автомобили горят по улиците на Париж (ВИДЕО+СНИМКИ)

Често Еманюел Макрон е обвиняван в презрително и дори арогантно отношение към по ниските социални класи. Този път от Елисейския дворец доверяват, че ще постараят думите му да не бъдат помпозни, за да бъдат разбрани от всеки представител в жълта жилетка.

Кореспондент: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.