Двамата лидери са разговаряли по телефона

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел са обсъдили по телефона действията на украинските власти в Черно море, проблемите със сирийското помирение и намеренията на американската администрация да излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действия. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от БГНЕС.

Напрежение в Черно море: Защо САЩ изпращат военен кораб?

Продължи обсъждането на обстановката, създала се в резултат на нарушаването на държавната граница на Русия от украински кораби. Изразен е взаимен интерес да не се допусне ескалация на напрежението в акваторията на Азовско и Черно море и за урегулиране на проблемите, появили се в резултат на провокативните действия на украинските власти“, се казва в официалното съобщение.

По време на разговора двамата лидери са засегнали и сирийската криза.

Борисов: Няма искане за навлизане на американски военен кораб в Черно море

„Отбелязан е приоритетният характер на задачата за развитие на междусирийския диалог и създаването на Конституционен комитет. Лидерите също така размениха мнения за стратегическата сигурност във връзка с намерението на САЩ да излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег“, заявиха още от Кремъл.

Разговорът се е състоял по инициатива на Берлин. Путин и Меркел са се договорили да продължат контактите на различни нива, се казва още в съобщението. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.