Лекарката, водила раждането, е подала оставка

Проверка след случая с починалото бебе в сливенската болница. Родителите подадоха жалба в прокуратурата, а лекарката, водила раждането, е подала оставка. Това е вторият публичен случай с фатален край в родилното отделение на сливенската болница за последните 4 месеца.

Днес за пръв път семейството на родилката Галя Желязкова се срещна с ръководството на болницата, в която вчера почина при раждане първото им детенце -  момиченце. Родилката постъпила в отделението на 10 декември, два дни след термина й. Близките й твърдят, че близо 10 часа не са имали връзка с нея.

СЛЕД ИНЦИДЕНТ С ПОЧИНАЛОТО БЕБЕ: Нещастен случай или лекарска грешка?

„Аз даже и не съм разбрал кога тя ражда. В 11 часа дойдохме на свиждане с моите близки и тогава ми съобщиха, че имаме бебе”, каза съпругът Пламен Желязков.

10 минути по-късно от лекар научава лошата новина: „И ми каза най-лошата новина,че ни е починало  бебенцето. Просто за мен това е лекарска грешка. Раждането е минало доста часове. Тя още от вечерта е имала изключително големи болки и е поискала принудително да бъде извадено детето. Но те са й казали по-добре да роди нормално, да изчака”.

Спор и закани за съд между семейство на починало бебе и болница

Съпругът твърди, че по време на раждането били използвани отново непопулярни методи: „Въпросната д-р Пашева, която е израждала съпругата ми е използвала натиск с ръцете и лактите върху нея я е натискала”.

От вчера тече проверка за причините за смъртта на бебето. Тя ще установи и дали е използвана отново физическа сила спрямо жената. „Не мога да кажа, това ще го установи проверката”, каза д-р Васислав Петров, директор на  МБАЛ-Сливен. Стана ясно, че от вчера д-р Пашева не е на работа. Преди на излезе в отпуск до приключване на проверката е съобщила, че ще подаде документи за напускане на болницата.

Репортер: Цеца Алексова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.