Миграцията и тероризмът остават основни тревоги на европейците

Според ново проучване на Евробарометър, за първи път мнозинството от европейците смятат, че гласът им е от значение в ЕС. Увеличава се и броят на хората, които имат положителна представа за ЕС.

43% от европейците имат положителна представа за ЕС. Европейският съюз има се възприема с доверие от повече от половината българи, сочат резултатите от есенното издание на проучването „Стандартен Евробарометър“, проведено между 8 и 22 ноември.

За Европа доверието в Съюза е непроменено — средно 42% (+1), и остава на най-високото си равнище от есента на 2010 г. насам.

„Барометър”: Над 60% от българите са оптимисти за новата година

Във всички 28 държави членки мнозинството от отговорилите се чувстват граждани на ЕС. Голямо мнозинство от отговорилите подкрепят „свободното движение на гражданите на ЕС“ (83 %, +1 процентен пункт в сравнение с пролетта на 2018 г.).

Миграцията и тероризмът остават основни тревоги на европейците.

Голямо мнозинство от отговорилите подкрепят „свободното движение на гражданите на ЕС“ - 83%, +1 процентен пункт в сравнение с пролетта на 2018 г., като във всяка държава-членка на ЕС, повече от две трети от отговорилите споделят това мнение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.