Задържани са трима малолетни на 11,12 и 14 години

Над 10 таксиметрови коли са разбити за една нощ в столичните квартали "Хаджи Димитър" и "Сухата река". Задържани са трима малолетни.

Коледа. По обяд.  Докато таксиметровите шофьори празнували, малолетни крадци разбивали колите им. Пред блокове в кварталите „Сухата река” и „Хаджи Димитър”. 

„При мен таблета са взели. Но той е абсолютно достатъчен за няколко дни неспособност да се работи”, обясни таксиметровият шофьор Мирослав Борисов.

„Жабката беше отворена, всичко беше извадено. Вярно не са взели нищо, защото аз не държа нищо вътре. Има колеги, които казаха,че са им взети стотинките.  Според мен, на случаен принцип са минали. Тръгнали са от началото на квартала и са ги подкарали. Само таксита”, каза и Иван Иванов.

Шофьорите се оплакват, че ремонтът струва скъпо. Дните, в които нямали възможност да работят, също.

Крадците са на 11, 12 и 14 години. Въпреки възрастта им, някои от тях вече имат криминално минало.

„То се е случило през деня, което означава,че тези деца не са се притеснявали от околните”, казва Мирослав Борисов.

Децата не са решили сами да крадат, а са накарани от близките им, подозират таксиметрови шофьори.

„За да не се притесняват от околните, те са били мотивирани достатъчно от някой друг. На тая възраст не може да си мотивиран да вземеш от такситата всичко, което видиш и то посред бял ден”, продължава Борисов.

Малолетните не носят наказателна отговорност, казва законът. С тях ще работят психолози от детска педагогическа стая.

„Да излязат родителите им, да платят щетите тогава. Като не носят наказателна отговорност, ние от кого да си търсим сега парите, които сме платили за щетите, загубите”, пита колегата му Иван Иванов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.