Вижте какви са промените

Нови правила за прием на първокласниците. Миналата година родители се оплакаха, че системата дискриминира многодетните семейства. Причината - по-малките деца попадат в различни училища от по-големите си братя и сестри.

Тази година най-много точки за прием ще продължава да носи 3-годишната уседналост на детето в близост до училището. Това е т.нар. „Първа група”. В същата група, независимо от постоянния или настоящ адрес, ще попадат и децата, които искат да учат в училището на по-големите си братя или сестри.

Повече точки при приема ще имат и децата с един починал родител, както и пълните сираци. Досега те получаваха съответно по 3 и по 5 точки. В предстоящия прием точките ще са с еднаква тежест – 6.

Родители недоволстват заради новите правила за прием в първи клас

Наесен в семейството на Даниела вече ще има двама ученици. За първокласника родителите са избрали същото училище, като това на каката, която ще е в 6-ти клас.

„Ако имаш две малки деца и те са в различни училища, е меко казано безумно от гледна точка на логистиката и трафика”, заявява Даниела Маркова.

Бонусът за първокласниците с по-големи братя и сестри в същото училище се дава и заради необходимостта от по-лесна адаптация, казват от просветното ведомство.

„Да имаш усещането, че има някой близък, към когото да се обърнеш, това е невероятно. А и децата в първи клас още нямат навици, понякога забравят и си помагат”, заяви Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката.

Както и миналата година, така и тази бъдещите първокласници ще бъдат разделени в четири групи. В първата ще попаднат тези, които живеят 3 или повече години в района на училището. Във втората - децата, които са на адреса си от 1 до 3 години. В трета група са тези, които живеят до училището по-малко от една година. А в последната група остават кандидатите, които не живеят в района на избраното училище. Ако децата са с равен брой точки в сила влизат допълнителни критерии. 

„Когато имаме над 50% увреждане или когато децата са с починали родители. Други от допълнителните критерии са когато детето е било в подготвителна група или когато семейството е с повече от две деца”, обясни Михайлова.

Според Даниела сред критериите, носещи точки, трябва да се върне и адресът на работното място на родителя.

„Както е при детските градини - родител да има възможност да избира да класира детето си или по местоживеене, или по месторабота”, предлага Даниела Маркова.

До дни промените ще бъдат официално гласувани, а кампанията за прием в първи клас започва през април. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.