В ден като днешния всички българи трябва да бъдем единни, каза в ефира на NOVA проф. Петко Петков

"През 1951 г. новата власт сменя името на върха Св. Никола на Столетов връх, но и това не остава за дълго. През 1977 г. този връх приема името на съседния - на хиляда метра оттук, старият връх Шипка, на който е бил командният пункт. Така вече имаме две Шипки. Но цялото място е известно като Шипка". Това каза историкът проф. Петко Петков в ефира на "Събуди се".

Българи изработиха 15-метров трибагреник за празника (ВИДЕО)

Той обясни, че някои хора имат известни резерви към това точно 3 март да се чества като национален празник на страната ни. "Договорът, който определя днешния празник, не е първият, с който се създава българската държава. На 19 януари се поставят основите на мира в Одрин. Един документ, който и руси, и турци подписват с много серизно основание, който предвижда голямо Княжество България", заяви историкът.

Премиерът: Нека бъдем горди, че сме българи!

Той добави, че решението за 3 март е взето в началото на март 1990 г. от последното Народно събрание, избрано по чл. 1 от Конституцията. "24 май е празник на българите от 1851 г., когато се чества за първи път и от тогава до днес - без прекъсване", уточни проф. Петков и подчерта, че според него и 24 май е национален празник, но неофициализиран.

Проф. Петков бе категоричен, че 3 март символизира Освобождението и в дни като днешния, всички българи трябва да бъдем единни около идеята на празника.

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.