Едно от обвиненията е за длъжностно присвояване на над 1 000 000 лв.

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Магдалена Иванова – кмет на Община Златица, за извършено от нея документно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщиха от СГП.

Тя е привлечена към наказателна отговорност за това, че в качеството си на длъжностно лице е съставила декларация, с която удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези обстоятелства. Те се състояли в твърдението, че проектът с предмет „Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица“ не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“ .

„Това са средства от републиканския бюджет, отпуснати с постановление и за да бъде изпълнен строежът, той се изпълнява с фирма. Няма как да хвана 10 души от улицата и те да изпълняват този строеж. Сумата не е 1 млн. Този 1 млн. не е присвоен, то трябва да се докаже, че  е присвоен”, каза Магдалена Иванова.

Шестима души, сред които и шефът на НОИ- Силистра, са с повдигнати обвинения

В действителност различните етапи от проекта, на обща стойност над 100 000 лв. без ДДС, били финансирани и изпълнени по договор между общината и частно дружество. Магдалена Иванова изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител на Софийска област и така да се осъществи двойно финансиране на СМР.

Второто обвинение на Иванова е за длъжностно присвояване на над 1 000 000 лв. Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи от Държавния бюджет на Република България по програма за 2014 г. „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. В качеството й на кмет Иванова имала задължение да ги пази и управлява. Вместо това, в съучастие с друго длъжностно лице от общината и управител на частно търговско дружеството като помагачи, тя се разпоредила със сумата, като наредила плащане по фактура за извършени СМР. 

КОРУПЦИОННА СХЕМА: 10 000 лева за възможно най-високата пенсия (ОБЗОР)

Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение за документно престъпление, Иванова може да получи наказание „лишаване от свобода“ до 5 години и „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност“. За длъжностното присвояване, законодателят е предвидил затвор от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.