Засечени са от „Европейската потребителска организация”

Притеснително високи нива на съединението акриламид в храни, засече "Европейската потребителска организация". Те са изследвали над 500 хранителни продукта - чипсове, бисквити, снаксове, кафе или зърнени закуски. В 1/3 от проверените бисквити нормите за акриламид се превишават или са точно на горната границата. А уж по-здравословните заместители на картофения чипс - пържени моркови, цвекло или пащърнак, съдържали два пъти повече акриламид от картофения чипс.

Какво всъщност е акриламидът? Смята се, че това е канцерогенен  замърсител, който се получава при термична обработка на твърде висока температура, най-вече при пържене. Затова „Европейската потребителска организация” призова Еврокомисията за по-строг контрол в хранителните продукти и за понижаване на максимално допустимите норми на акриламид.

За храненето на детето си Елизабет избира общинска кухня. Вярва, че тук има контрол върху качеството.

"Приготвя се като на водна баня храната чрез варене и това е най-щадящата и препоръчителна технологична обработка", каза Мария Русинова - директор на "Комплекс за детско хранене с банка за майчина кърма".

А това е един от най-лесните варианти за образуване на акриламид в храната. Веществото се формира и при печенето, ако прекалим. Ключовият момент е правилната температура.

"Въпросът е температурата и качеството на мазнината, която се използва, защото при пърженето знаем, че над 180 градуса започва отделянето на диоксиди и ако самата мазнина не е чиста и добре поддържана, вероятността да се получи двоен ефект е голяма - и диоксиди и акриламид", заяви главният готвач Жоро Иванов.

От 2018 година е в сила регламент, според който задължително се следи нивото на акриламид в редица храни - картофи и продуктите, произведени от тях, кафе на зърна и неговите заместители, хляб, солени и сладки бисквити.

"Регламентът препоръчва пърженето и печеното да стават под определена температура - за пърженето това са 160 до 175 градуса по Целзий, а при печенето да се спазва температурен режим от 180 до 220 градуса по Целзий", каза Кремена Стоева от Българската агенция по безопасност на храните.

Акриламидът се образува при топлинна обработка, без значение дали в индустрията или у дома,т.е., трябва да внимаваме дори когато препичаме хляб.

"Цветът на приготвената храна трябва да бъде по-светъл. Всяко потъмняване на цвета на храната е показател за повишаване на съдържанието на акриламид", заяви Стоева.

В България засега не се взимат проби от производителите на храни за  съдържанието на акриламид. Причината е, че все още няма лаборатория, в която да се изследват.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.