Жителите му са без електричество заради дълг, който не е техен

Заради сметка от над 40 000 лева жители на блок в Русе останаха без ток. Дългът обаче не е техен, а на фирмата, от която са купили апартаментите си.

Бившето общежитие на АОНСУ няма издаден Акт 16 и затова личните електромери на живеещите в блока не фигурират в „Енерго про”. Хората сами си отчитат разхода на електроенергия, събират дължимите суми и ги внасят в енергоразпределителното дружество.

ДЛЪЖНИЦИ ПО НЕВОЛЯ: Блок в Русе с над 30 хил. лв. сметка за ток

Всеки месец обаче се получава разлика с показанията на общия електромер и така сумата, натрупана неясно от кого, за една година стана над 40 000 лева. „Нямаме ток. Не знам как ще отглеждам дъщеря си, която е със счупена ръка и има заболяване”, споделя жена от жилищната сграда.

В блока живеят близо 200 човека. Хората предполагат, че към тяхната партида се водят и други обекти, но не могат да го докажат. Не могат и да си регистрират собствени партиди. От „Енерго про” отказват да подпишат споразумение за разсрочване на задължението, защото титуляр по партидата е фирмата-продавач на апартаментите. Собственикът ѝ се крие. Обитателите на сградата са в безизходица.

Стотици русенци могат да останат без ток посред зима

„С три малки деца съм, какво да правя оттук-нататък. Има и възрастни хора”, каза една от живущите. От спирането на тока в жилищната кооперация пострадаха и коректни клиенти на енергодружеството Половината квартал също остана без ток. Последва и заплаха за съд.

От Енерго про обясниха за NOVA,че  при спиране на тока на блока, не е сработило резервно захранване и затова околните сгради също са останали без електричество. Според тях, проблемът вече е отстранен. А хората от злополучния блок търсят начин да продават апартаментите си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.