Горите намаляват с всяка измината година, алармират експерти

Белите дробове на България - горите, намаляват с всяка измината година. Основната причина да се лишаваме от все повече дървета са бедствията и климатичните промени, смятат експерти. Именно заради климата се налага и санитарна сеч, а залесяването не успява да се справи със загубите. Една нова технология, обаче, може да ни върне горите.

С експерта Александър Дунчев разглеждаме терен, презалесен за около половин милион лева.

Буковите гори в Балкана вече са част от световното наследство на ЮНЕСКО

Виждаме, че почти никъде фиданките не са оцелели, защото склонът е стръмен и скалист, но остане ли без гора, ще се свлече в домовете на хората.  

Другите държави наваксват с по-ефективно производство - като защитават корените на фиданките в контейнери. Докато у нас още се сади на "гол корен", както го наричат лесовъдите.

Едва по-малко от половината фиданки садени по този начин, се прихващат.   

За първи път в България, Югозападното държавно предприятие се доверява на технологиите и на Теодор Тодоров, който разработва проект за европейско финансиране на автоматична поточна линия за фиданки. 

„При залесяването с фиданки от контейнери, процентът на оцеляването достига до 97%. Те растат много по-бързо, ако ги сложим напролет семената, есента можем да ги засадим вече. Докато фиданките с гол корен отнемат до 4 години от момента на засаждане до залесяване”, обяснява Тодоров.

„С тази поточна линия ние можем да реагираме страшно бързо за всеки един проблем. Самата поточна линия може да направи до 10 милиона”, добавя още той.

По този начин ще се спестят десетки милиони за презалесяване, смята експертът .

Новите фиданки ще бъдат отгледани по последна  дума на техниката. За да запълнят трайно горския фонд - за начало ще се започне от зоните от "Натура 2000". Официалното представяне на стъпката в бъдещето, ще се състои в Седмицата на гората на 3 април.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.