Това е най-скъпата картина в историята, продадена за 450 милиона долара през 2017г.

Картината на Леонардо да Винчи „Спасителят на света“, която през 2017 година се превърна в най-скъпата картина в историята, след като беше продадена за рекордните 450 милиона долара, изчезна, съобщава в. „Ню Йорк таймс“, цитиран от БГНЕС. Творбата, дълго смятана за изгубен шедьовър на италианския майстор, беше закупена от анонимен колекционер, който се оказа приближен на сина на краля на Саудитска Арабия – коронованият принц Мохамед бин Салман.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия купил най-скъпата картина в света

Творбата трябваше да бъде част от изложбата на филиала на френския „Лувър“ в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби – първокласен музей на брега на Персийския залив, в който са изложени картини на Рембранд, Вермеер, Моне, Ван Гог, Мондриан и Баския. Но не и шедьовъра на Леонардо, който беше широко рекламиран и трябваше да се превърне в „сърцето и душата“ на колекцията.

Излагат "Спасителят на света" в "Лувъра" в Абу Даби

През септември 2018 г. музеят в Абу Даби отмени планираната експозиция на картината без да мотивира по какъвто и да било начин решението си. От „Ню Йорк таймс“ посочват, че служители на филиала, пожелали анонимност, споделили, че никой не знае къде е ценното произведение на изкуството.

Френският музей „Лувър“ също няма представа за местонахождението на шедьовъра. Френски официални представители обаче споделиха, че се надяват „Спасителят на света“ да бъде открит, за да бъде включен в специална изложба, организирана за 500-та годишнина от смъртта на Леонардо да Винчи./ БГНЕС 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.