БСП подаде сигнал за допуснати нарушения от страна на концесионера

Министерството на енергетиката започва проверка на концесията на мината в пернишкото село Дивотино. Това съобщиха от ведомството след подаден сигнал от БСП за допуснати нарушения от страна на концесионера.

Депутатът от левицата Елена Йончева съобщи, че в събота са посетили селото и кметът е разкрил, че фирмата, свързана с бизнесмена Христо Ковачки, унищожава околната земя. По думите на Йончева концесията на фирмата била изтекла още през 2014 г., но въпреки това продължила дейността си още година и половина.

„Правителството на Бойко Борисов нарушава закона, облагодетелства определени фирми, които буквално унищожават българската земеделска земя. Хората от село Дивотино отиват към своите ниви и буквално установяват, че нивите ги няма. Кой носи отговорност, персонална отговорност за земята на тези хора?”, попита Йончева.

„Ако бъдат установени нарушения, бихме приложили всички възможности, които ни дава законът. Временно спиране на концесията, до отстраняване на констатирано нарушения. Но такива нарушения трябва да бъдат констатирани от компетентния орган”, заяви Станислав Марков от Министерството на енергетиката.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.